.

.

niedziela, 29 września 2013

Szarlotka mojej mamy :)

Choć to koniec weekendu i był on dla mnie pracowity, nawet bardzo to nie zabrakło mi czasu na zrobienie pysznej szarlotki :)
Była sobota nawet dość słoneczna i podczas gdy inni domownicy np. pies wygrzewali się na słoneczku :)

Ja umyłam piękne i pachnące sadem jabłka i zabrałam się do pracy.
A do szarlotki potrzebne nam są:
oczywiście jabłka 2 kg
1 łyżka bułki tartej
1 cukier waniliowy
i trochę cynamonu
Na ciasto natomiast potrzebujemy:
4 szkl.  mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
1 szkl. cukru
3 całe jaja i 2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Ciasto wyrabiamy ręcznie ze wszystkich składników, aż ładnie nam się wszystko połączy i odstawiamy do lodówki tak długo jak zajmie nam przygotowanie jabłek, a więc
-myjemy jabłka         

            -obieramy

-ścieramy              

 Dodajemy  resztę składników tj. cukier waniliowy, bułkę tartą, cynamon.
 Mieszamy i możemy wyjąć ciasto z lodówki. Dzielimy na pół i rozwałkowujemy tak żeby zmieściło się na blachę i nakłuwamy widelcem.
Następnie kładziemy jabłka tylko musimy je dobrze odcisnąć!
I na wierzch drugą część ciasta :)


Teraz już tylko wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni C i pieczemy przez 45 minut :)))
 Posypujemy cukrem pudrem i gotowe .....pychotka ja jem jeszcze ciepłą wtedy smakuje najlepiej !

 SMACZNEGO!!!!

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam szarlotkę, a jak pachnie cynamonem w całym domu....ach....:) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha jeszcze na ciepło i z bitą śmietanką MEGA!
    Jestem maniaczką cynamonu i jak tylko mogę to do wszystkiego dodaję.... musiało pięknie pachnieć u ciebie w kuchni....:)
    pozdrawiam Kamila

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szarlotkę, zwłaszcza na ciepło z lodami śmietankowymi. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam szarlotkę, nie mam ulubionego przepisu, więc skorzystam również z Twojego!

    OdpowiedzUsuń
  5. No masz !
    I już mam ślinotok:)
    Moc pozdrowień!

    OdpowiedzUsuń